El PIB de Catalunya es va incrementar en un 2,3% el 2018, nou dècimes per sota del creixement observat en el 2017. Aquest resultat està en línia amb les anteriors previsions realitzades per BBVA Research1, i suposa una desacceleració més intensa que l'observada en el conjunt de l'economia espanyola (des del 3,0% fins al 2,6%). Després d'aquesta correcció, es preveu que l'economia catalana mantingui un ritme similar de creixement en aquest bienni. En concret, el PIB de Catalunya podria créixer un 2,2% en el 2019 i un 2,0% en el 2020. Això permetrà crear 126 mil nous llocs de treball, i reduir la taxa d'atur per sota del 10% al final del període.

En el 2018, la marcada desacceleració de l'economia catalana s'explica per diferents factors. En primer lloc, l'esgotament dels impulsos que havien afavorit el creixement en anys anteriors i una demanda embassada que progressivament es va absorbint. Això s'observa, principalment, en el comportament del consum privat. En segon lloc, l'esgotament de la demanda turística (menor creixement econòmic dels mercats d'origen, recuperació dels competidors, etc..) juntament amb els problemes en l'oferta (saturació, pèrdua de competitivitat en preus) porten a un menor creixement del turisme a totes les zones turístiques d'Espanya, del que no se n'escapen les de Catalunya. Finalment, la desacceleració de la demanda externa va comportar també un estancament de les exportacions de béns. A més l'elevada incertesa de política econòmica i els esdeveniments que s'han produït a Catalunya en l'últim any i mig han afectat especialment a l'arribada de turistes (sobretot, de la resta d'Espanya), a la inversió i a l'ocupació2.

Com a resultat dels aspectes anteriors, la desacceleració de dos sectors d'activitat explica tant la desacceleració de l'economia catalana com que aquesta sigui més intensa que al conjunt d'Espanya: la indústria, que va reduir la seva contribució al creixement en set dècimes i el comerç, transport i hostaleria, que ho va fer en tres. Per contra, la resta de branques d'activitat, inclòs el sector públic i serveis socials, van mantenir la seva contribució. En termes territorials, això suposa que la ciutat de Barcelona s'ha vist menys afectada per la desacceleració, mentre que la resta de l'àrea metropolitana i la resta de Catalunya concentren la desacceleració de l'augment de l'ocupació.

En el primer semestre del 2019 el PIB de Catalunya podria estar creixent a un ritme mig del 0,6% trimestral CVEC3, el que suposa una lleu recuperació respecte de la segona part del 2018. Però els dubtes continuen, com mostren els resultats de l'Enquesta d'Activitat Econòmica a Catalunya, que per segon trimestre consecutiu mostren saldos de resposta lleugerament negatius tant en el que es refereix a l'activitat econòmica en el primer trimestre del 2019 com en el que s'espera per al segon trimestre.

Cap endavant, el creixement del PIB continuarà a un ritme similar en l'horitzó de previsió. En primer lloc, diversos factors contribuiran a mantenir l'activitat. D'una banda, l'evolució de l'activitat mundial dóna senyals d'estabilització. El menor creixement de l'Eurozona i EUA ha provocat girs en la seva política monetària, que asseguren més liquiditat i tipus baixos durant més temps. Això donarà suport a la demanda interna i, en particular, la recuperació del sector immobiliari, així com la inversió productiva regional. Així mateix, l'impuls fiscal lligat a l'augment de salaris públics i pensions i l'increment del salari mínim, han contribuït a augmentar la renda disponible de les llars i sostenir el consum a curt termini, juntament amb la millora en l'ocupació. Això està facilitant que el consum i el turisme hagin mostrat, en l'inici d'any, un comportament més favorable de l'esperat. A més, la Generalitat de Catalunya ha mantingut l'expansió de la seva despesa iniciada en el segon semestre del 2018.

Descárgate el informe completo

El presente documento ha sido elaborado por el Servicio de Estudios del Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) por cuenta propia y de sus sociedades asociadas (cada una de ellas del Grupo BBVA) para su distribución en Estados Unidos y en el resto del mundo, y se ofrece a título meramente informativo. La información, opiniones, estimaciones y pronósticos aquí contenidos se refieren a esa fecha específica y están sujetos a cambios sin previo aviso debido a las fluctuaciones del mercado. La información, opiniones, estimaciones y pronósticos contenidos en este documento han sido recopilados u obtenidos de fuentes públicas que la Compañía considera correctas en cuanto a su exactitud, integridad y/o exactitud. Este documento no es una oferta de venta ni una solicitud de adquisición o enajenación de una participación en valores.

Analysis feed

Últimos Análisis

CONTENIDO RECOMENDADO

EUR/USD: Incapaz de abandonar niveles familiares

El mercado de divisas vio algo de acción durante la sesión asiática, ecos de la decisión de política monetaria de la Reserva Federal, y luego tuvo poca acción durante todo el jueves. El par EUR/USD avanzó hasta 1.1073, ya que a pesar de que el dólar fue respaldado por el Banco Central de EE.UU...

EUR/USD Noticias

GBP/USD: Las noticias del Brexit salvan el día

El par GBP/USD alcanzó un nuevo máximo de varias semanas en la tarde de los Estados Unidos de 1.2560, recibiendo un impulso de los comentarios de Juncker de la UE que dijo que si los objetivos del backstop se cumplen a través de arreglos alternativos, este no será necesario, agregando que podría haber un acuerdo para la fecha límite de octubre.

GBP/USD Noticias

USD/JPY: Los bajistas presionan, pero aún no tienen el control

El par USD/JPY descendió de un máximo de varias semanas en 108.47 tocado después de la decisión de la Fed, ya que el Banco de Japón también hizo un anuncio de política monetaria. El Banco de Japón mantuvo en suspenso su política monetaria,...

USD/JPY Noticias

Fed: Recorte de tasa y dudas en los mercados

El comunicado, siempre escueto y con palabras cuidadas, no impide que se vea una fuerte disidencia en el seno del Comité de Política Monetaria (FOMC), cuyos miembros votaron en forma dividida, algunos a favor del recorte mencionado, uno con intención de un recorte mayor, y otros sin voluntad de recortes.

Mercados Noticias

Predicción BTC, Ethereum y Ripple: Bitcoin busca volatilidad y sacude la tendencia alcista

El mercado crypto se toma el día para depurar las manos más débiles del mercado, o quizás las más rápidas, y se liquidan posiciones para hacer caja después de buenas ganancias en el corto plazo. La excusa es la caída del Bitcoin que cesa en su empeño de mantenerse pegado a las resistencias y se mueve probablemente en busca de la volatilidad que le permita romper barreras de forma fácil.

Criptodivisas Noticias

PARES PRINCIPALES

CRIPTODIVISAS

ANÁLISIS


brokers recomendados en tu región